Lasten leikkipaikkoihin pintaremppaa ja parannuksia

0
Anssi Salminen tekee laajan, toiminnallisen tarkastuksen kaupungin jokaiseen noin 60 leikkipuistoon kaksi kertaa vuodessa. Lisäksi hän tarkastaa ja huoltaa ulkoliikuntalaitteet.

LOIMAA Kaupungin leikkikenttien yleisilme kirkastuu kesän aikana. Leikkipaikkojen laitteet maalataan puisto kerrallaan. Työsarkaa riittää, sillä kohteita on kaikkiaan noin 60.

Maalausten ohessa puistokalustoa uusitaan tarpeen mukaan. Puutarhuri Matti Rautakummun mukaan joissain leikkipaikoissa kaluston määrä saattaa peräti kasvaa, mutta pääpaino on esimerkiksi loppuun heijattujen keinujen uusimisessa. Se uusitaan, mitä ei kannata enää korjata.

Käyttäjäkunnalle parannukset näkyvät konkreettisesti, puutarhuri uskoo. Tänä kesänä leikkipuistojen kuntoa valvoo kaksi kaupungin työntekijää. Lisäksi maalaustoimiin on valjastettu työtoiminnan ohjaaja Kari Leppäjoen rempparyhmä.

– Ennen työvoimareserviä ei kerta kaikkiaan ollut. Ei meillä ollut yhtäkään ihmistä, joka olisi tehnyt tätä kokoaikaisesti, joku saattoi aivan satunnaisesti vähän katsoa.

Leikki on lasten työtä, toiminnallisia tarkastuksia tekevä liikuntapaikanhoitaja Anssi Salminen muistuttaa.

– Lapsille turvallinen leikkipuisto on tärkeä paikka, jossa motoriset ja sosiaaliset taidot kehittyvät.

Salminen tarkastaa leikkipaikat kahdesti vuodessa. Hänen mukanaan kulkee elektroninen huoltokirja, johon hän merkitsee puutteet ja korjaustoimenpiteet. Samasta ohjelmasta Salminen näkee huoltopyynnöt, joita on saattanut merkitä silmämääräisiä tarkastuksia kahden viikon sykleissä tekevä Markus Lehtinen.

Vaikka kohteiden kuntoa valvotaan tehostetusti, kuntalaisten kannattaa ilmoittaa havaitsemistaan puutteista. Rikkoutuneita laitteita korjataan mahdollisimman pikaisesti. Valitettavasti leikkikenttiin kohdistuu myös ilkivaltaa, toisiin enemmän kuin toisiin.

– Nuoriso majailee tietyillä puistoilla. Niiden yleissiisteys on hyvä käydä viikonloppujen jälkeen katsomassa, Salminen sanoo.

Selkeä kohdeluettelo helpottaa tarkastusten tekoa ja oikeiden varaosien tilaamista. Kaikki kaupungin leikkipaikat kartoitettiin kirjoihin ja kansiin viime kesänä.

Kansioita on kymmenittäin siitä huolimatta, että neljä vuotta sitten kaupunki päätti poistaa useamman leikkipaikan käytöstä.

Resurssien puute on vaivannut tätäkin työtä, sillä osa lakkautuslistalla olleista kentistä on edelleen tavalla tai toisella olemassa. Salminen mainitsee esimerkkeinä Juvan ja Mäntytien leikkikentät, joiden lakkautus ja maisemointi viedään maaliin kuluvan kesän aikana.

– Juvallakaan ei ole enää muuta kuin keinun runko jäljellä.