PÄÄKIRJOITUS Eniten kaikkea

0
Kuvituskuva: LL arkisto / Pasi Salo.

Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas totesi kolumnissaan ( MT Metsä 1/2023), että ilmastonmuutoksen aiheuttajat tulisi tarkemmin laittaa mittasuhteisiin puheissa ja uutisissa – fossiilisten polttoaineiden, siis kivihiilen, öljyn ja maakaasun poltossa vapautuva hiilidioksidi viipyy ilmakehässä satoja vuosia ja vastaa ilmastopaneeli IPCC:n mukaan kahta kolmasosaa ilmaston lämpenemisestä.

Hiilineutraaliutta ei tulekaan rakentaa sen varaan, että metsät nielevät päästöt.

Jotta fossiilisista polttoaineista päästään eroon, pitää päästötöntä energiaa olla tarjolla, ja hankkeita esimerkiksi tuulivoiman ja aurinkosähkön tuottamiseksi on vireillä vaikka missä.

Loimaan kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina 50 vuoden maanvuokrasopimuksen energiayhtiön kanssa ( LL 9.2.). Yhtiön on tarkoitus rakentaa 170 hehtaarin aurinkosähköpuisto Metsämaan Korvelle.

Lähialueen asukkaille (mahdollisesti useat) valtavien hehtaarimäärien hankkeet saattavat tuntua ihan muulta kuin ympäristön pelastamiselta. Kuin oltaisiin joku reservaatti, huokasi eräskin asukas suunnitelmista alkuviikolla eräässä tilaisuudessa.

Vaatimuksia viedä aurinkosähköpuisto rakennettuun ympäristöön ( LL 4.2.) voi myös ymmärtää – pakkoko puistoa on viedä ison metsäkokonaisuuden alueelle, ”luontoon”, jota metsä talousmetsänäkin on eri tavalla kuin vaikkapa taajamien liepeiden pusikot.

Siirtoyhteydet ja niiden kapasiteetti näyttävät nyt kuitenkin sanelevan energiantuotannon sijoittelua ja hankkeiden kokoa, joiden aluevaatimuksiin ”pusikot” eivät riitä.

Vaa’assa on hyviä asioita – metsäkokonaisuuden moninaisella ekosysteemillä on painoarvoa, samoin päästöttömällä energialla.

Miten saadaan eniten molempia?