Myös Haaralle suunnitellaan aurinkovoimalaa

0
Karkeasti arvioiden Ilmattaren Haaran investoinnin kokoluokka on noin 50 miljoonaa euroa. Kuvituskuva: LL arkisto / Pasi Salo.

LOIMAA Energiayhtiö Ilmattarella on vireillä jo toinen aurinkovoimapuisto Loimaalle. Parhaillaan yhtiö hakee suunnittelutarveratkaisua Haaralle, jonne se suunnittelee teollisen mittakaavan aurinkovoimalaa, joka tuottaisi energiaa noin 60 gigawattituntia vuodessa.

Hankealue sijaitsee Kyyköntien läheisyydessä. Kokonaisuus muodostuu viidestä lähellä toisiaan sijaitsevasta osa-alueesta, joiden yhteenlaskettu pinta-ala on noin 84 hehtaaria.

Yhtiön hankkeesta vastaava kehityspäällikkö Antti Tiri kertoo, että kyse on tällä hetkellä viljelyskäytössä olevasta maatalousmaasta.

– Vuokrasopimukset on allekirjoitettu, hän taustoittaa ja sanoo, että sopimukset on tehty kahden yksityisen maanomistajan kanssa noin 45 vuodeksi.

Haaran aurinkovoimalan mittakaavaa voi suhteuttaa siten, että se tuottaisi sähköä noin 12 000 kerrostaloasuntoon, kun asunnon vuosikulutus on 5 000 kilowattitunnin luokkaa, tai 3 000 omakotitaloon, joiden vuosikulutus on 20 000 kilowattituntia.

Yhtiön suunnittelutarveratkaisua koskeva hakemus tulee aikanaan käsiteltäväksi Loimaan kaupungille. Tiri havainnollistaa suunnittelutarveratkaisun vastaavan kaavoitusta, mutta olevan hieman nopeampi ja kevyempi menettelytapa.

Jos hakemus etenee suunnitellusti, yhtiö jatkaa hankkeen yksityiskohtaisempaa suunnittelua. Seuraavana on vuorossa rakennuslupahakemuksen laatiminen.

– Alueella on jo tutkittu esimerkiksi luontoarvoja ja maaperää.

Ilmattaren on mahdollista tehdä investointipäätös Haaran aurinkovoimalasta tämän vuoden aikana. Nopeimmillaan rakentaminen voi käynnistyä ensi vuoden aikana.

Aiemmin on ollut tiedossa, että Ilmatar suunnittelee aurinkopuistoa myös Metsämaalle Korven alueelle (LL 8.2.). Korven aurinkovoimala olisi toteutuessaan suurempi, sillä siellä kyse on noin 170 hehtaarin alueesta ja tuotannoltaan 100–130 gigawattitunnin hankkeesta.

Kokonaisuutena Loimaalle on vireillä ainakin viisi aurinkovoimapuistoa eri toimijoilta. Viime viikolla uutisoitiin OX2:n uudesta hankkeesta Metsämaalla Palmusmäessä (LL 15.5.).

Ilmattaren Antti Tiri perustelee aurinkovoimahankkeita yhteiskunnan sähköistymisellä ja vihreällä siirtymällä eli ilmastonmuutoksen hillitsemisellä.

– Tähän tarvitaan eri puhtaan energian tuotantomuotoja. Aurinko- ja tuulivoimalla on tässä merkittävä rooli.

Lisäksi hänen mukaansa aurinkovoimaloista on tullut kannattavia niin teknologisen kehityksen kuin paneelien maailmanmarkkinahintojen tippumisen myötä.

Ilmatar kehittää hankkeita omaan omistukseensa ja taseeseensa. Tiri kertoo, että yhtiön ensimmäinen aurinkopuisto on valmistumassa Joroisille ollen vielä yksi Suomen harvoista teollisen mittakaavan aurinkopuistoista.

– Ilmattaren hankeputkessa on tällä hetkellä kaikkiaan yli 20 gigawatin edestä uusiutuvan energian hankkeita. Yhtiön tavoitteena on saada kehitettyä hankkeista tuotantoon asti neljä gigawattia vuoden 2027 loppuun mennessä.

Ilmattaren edustajat vierailivat viime viikolla myös Oripäässä, jossa he kävivät kertomassa kunnanhallitukselle seudulla vireillä olevista hankkeista.

Toistaiseksi Tiri ei lähde avaamaan tarkemmin sitä, millaisia suunnitelmia yhtiöllä on Oripään alueelle. Hän lupaa yhtiön tiedottavan, jos tiedotettavaa tulee.