Loimaan lukio tutustui vaikuttamiseen Strasbourgissa

0
Kuva: Salla Kössi.

Novida Loimaan lukiosta tehtiin retki Strasbourgissa, Ranskassa sijaitsevaan Euroopan parlamenttiin. Matkan tarkoitus oli parlamenttisimulaatio, jossa me 15 Loimaan lukion opiskelijaa saimme tutustua vaikuttamiseen ja harjoitella sitä itsekin. Lähes kaikista EU-jäsenmaista oli saapunut paikan päälle opiskelijoita ja yhteensä nuoria oli paikalla noin 700 sekä etäyhteyksien kautta koko parlamentin opiskelijamäärä läheni tuhatta.

Aihe, jota käsittelimme päivän aikana oli “From energy crisis towards a sustainable future: EU measures against climate change”. Harjoituksessa siis käsittelimme ilmastonmuutosta Euroopan Unionissa sekä EU:n konkreettisia toimia sitä vastaa. Simulaation alussa saimme kysyä kysymyksiä Aleyda Hernandez Laviadesilta, joka on aiheen asiantuntija. Myöhemmin kysymyksiin vastasi myös Euroopan parlamentin varapuhemies Heidi Hautala.

Aamupäivän aikana opiskelijat saivat kysyä aiheeseen liittyvistä asioista viittaamalla puheenvuoron. Ydinvoima oli monen kysymyksen aihe, nuoria kiinnosti sen ympäristöystävällisyys, siirtymä siihen sekä yleinen päätöksenteko sen ympärillä. Tärkeänä teemana nousi esiin myös globalisaatio. Vaikka simulaatio käsitteli lähinnä EU:n toimia, olivat monet myös huolissaan köyhempien maiden asemasta ilmastokriisissä.

Saatuamme tarpeeksi tietoa aiheesta ryhdyimme keskustelemaan ilmastonmuutoksesta EU:ssa ja varsinkin irtautumisesta Venäjän fossiilisista polttoaineista valmiiksi jaetuista näkökulmista. Sali jakautui puolustamaan, vastustamaan sekä niiden välimaastoon. Vaikka Venäjästä irtautuminen sai hyviä puoltavia argumentteja, oli monella nuorella sama huoli, raha. Inflaatio on ollut nousussa ympäri Eurooppaa ja se näkyi vahvasti vasta argumenteissä.

Matkustamisen ja parlamenttisimulaation lisäksi tutustuimme matkalla paikalliseen kulttuuriin. Keskiviikkona vierailimme näyttävässä katedraalissa sekä taidemuseossa, jonka jälkeen saimme vapaasti kierrellä kaupunkia.

Simulaation järjesti Strasbourgissa Euroscola, josta saatiin myös rahoitus. Matka järjestettiin Loimaan lukion kansainvälisyyskurssin kautta, joten jokaisella lukiolaisella oli mahdollisuus päästä mukaan. Opiskelijoiden valinta Euroscolaan tapahtuu eri tavoin eri kouluissa ja maissa. Loimaan lukion etuja onkin helppo pääsy mukaan erilaisiin kansainvälisiin projekteihin, sillä kilpailua matkalle pääsijöistä ei ole paljoa.

Loimaan lukio järjestää paljon kansainvälisiä projekteja, joissa on aina jokin teema, kuten ulkoilu, kulttuuriperintö tai vaikuttaminen. Kahdessa ja puolessa vuodessa Loimaan lukiossa olen päässyt matkustamaan kolmesti ja majoittamaan eurooppalaista vierasta neljästi. Matkat ja vieraan majoittaminen ovat helppoja ja halpoja keinoja parantaa kielitaitoaan ja oppia uutta muista kulttuureista. Matka Euroopan parlamenttiin opetti niiden lisäksi paljon EU-tason päätöksenteosta käytännössä.

Salla Kössi

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän