Säästöt ne vasta maksavatkin

0
LL Arkisto/TS/ Kuvaaja: Sonja Ovaskainen

Sosiaali- ja terveysalaan liittyvät järjestöt ovat menettämässä rahoituksestaan noin 25 prosenttia, jos hallitusohjelmaan kirjatut leikkaukset toteutuvat. Järjestöille moinen tulojen menetys on katastrofi. Se olisi kelle tahansa. Asian tekee vielä pahemmaksi se, että samaan aikaan Petteri Orpon hallitus aikoo leikata juuri niiltä, jotka joutuvat eniten tukeutumaan näiden järjestöjen palveluihin.

Varsin lyhytnäköistä politiikkaa.

Sote-alan järjestöt tekevät korvaamatonta ruohonjuuritason työtä, jolla on monia ennaltaehkäiseviä vaikutuksia. Esimerkiksi omaishoitajayhdistysten tarjoama tieto omaishoitajille kuuluvista palveluista ja oikeuksista jäisi monelta saamatta ilman niitä. Myös vertaistuen saaminen joskus hyvinkin raskaassa elämäntilanteessa voi pelastaa yksin kotona läheistään hoitavan henkilön mielenterveyden.

Kuka kertoisi päättäjille, että säästämällä väärästä paikasta maksu lankeaa lopulta säästäjille, kun esimerkiksi omaishoitaja uupuu tehtävässään tuen ja avun puutteessa. Omaishoitajaliiton mukaan ikääntyneen tehostettu palveluasuminen maksoi vuonna 2019 vuodessa reilu 60 000 euroa asiakasta kohden. Sen sijaan omaishoitajan palkkio ja vapaapäivistä kertyneet hoitokustannukset tekivät vuositasolla 12 000.

Tässä valossa sopii miettiä, tulevatko säästöt tosiaan halvemmiksi.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän