Tee sinäkin pistokoe

0
Kuva: LL arkisto.

Ensimmäiseksi loppuisi vesi.

Näin huomasi joukko Laitilan Sanomien ja Uudenkaupungin Sanomien toimittajia, jotka tekivät kappeihinsa ja koteihinsa pistokokeen kotivarastaan keskiviikon Varautumisen päivän hengessä ( loimaanlehti.fi ).

Kotivara on kokoelma tavaraa ruoka-aineista taskulamppuihin, joiden avulla kotona voisi pärjätä vähintään 72 tuntia esimerkiksi myrskyn katkaistua sähköt tai jossakin muussa poikkeustilanteessa.

Ihmisten eineen lisäksi pitäisi miettiä myös lemmikkien ruoka ja juoma sekä myös se, miten esimerkiksi ruokaa perheelle sitten valmistaisi. Maalla on ehkä tyypillisempää, että kodeissa on puuhelloja ja leivinuuneja, joita voisi käyttää kokkaamiseen, mutta kaupunkiasunnoissa ne lienevät ennemminkin harvinaisuus.

Joitakin viikkoja sitten Ruotsissa keskusteltiin kiivaasti, kun johtavat poliitikot ja muun muassa sikäläinen puolustusvoimain komentaja totesivat turvallisuuskonferenssissa, että Ruotsin olisi hyvä varautua sotaan ( Yle.fi 8.1.). Lausuntoja kritisoitiin pelottelusta ja hysterian lietsomisesta.

Kukaan ei toivo Suomessakaan, että sota syttyisi. Kukaan ei toivo, että kotivaraa joutuisi koskaan käyttämään sodan tai edes myrskyn takia.

Varautuminen ei ole hysterian lietsomista. Päinvastoin, se on mitä kylmäpäisintä järkeilyä. Sillä vältetään paniikki sitten kun on tosi kyseessä.