Some ei rapauta suomea

0
Minna Pyhälahti kertoo ahmineensa kaikki Vähäperän ala-asteen kirjat heti lukemaan opittuaan. Kuva: Kiti Salonen
Minna Pyhälahti kertoo ahmineensa kaikki Vähäperän ala-asteen kirjat heti lukemaan opittuaan. Kuva: Kiti Salonen

LOIMAA Sosiaalinen media on ilmiönä suhteellisen uusi, mutta sen vaikutukset suomen kieleen näkyvät jo.
– Sosiaalinen media on tuonut suomen kieleen vivahteita, luovuutta ja kekseliäisyyttä. Some on monipuolistanut kieltä, Kotimaisten kielten keskuksen erikoistutkija ja Kielitoimiston kouluttaja Minna Pyhälahti sanoo.
Loimaalaistaustainen Pyhälahti on tutkinut facebook- ja twitter-tekstien kieltä erityisesti tyylin ja sävyn näkökulmasta. Molemmissa kanavissa tekstejä leimaava piirre on tiivistämisen pakko, joka korostuu erityisesti twitterissä.
Tiiviin kirjoittamisen ihanne on levinnyt somesta myös muihin tekstilajeihin. Ihmiset eivät jaksa lukea yhtä pitkiä tekstejä kuin ennen.
– Some on rentouttanut kieltä ja vähentänyt ylhäältä päin julistamista. Kaikkiin teksteihin lyhyt kirjoitustapa ei kuitenkaan sovi. Vaarana on jopa liiallinen tiiviys: kun kirjoittaja koettaa tehdä virkkeistä lyhyitä, teksti täyttyy lauseenvastikkeista ja muista raskaista rakenteista. Lyhyt teksti voi olla myös tyly.

 

 

Kiti Salonen

 

Lue lisää 13.1.2015 lehdestä