Ulosmyyntiin ryhtyy sulun aikana vain osa ravintoloista

0
Kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevien maakuntien kahvilat, ravintolat, baarit ja yökerhot suljetaan kolmeksi viikoksi maanantaista lähtien.

LOIMAA Catering- ja lounasravintolayrittäjää Jenni Kokkosuota turhauttaa ravintola-alan sulkutoimien viestintä. Ensi viikkoa olisi pitänyt jo suunnitella, mutta eduskunta ei ollut vielä perjantaihinkaan mennessä käsitellyt hallituksen sulkemisesitystä.
Viime keväänä Kokkosuo sulki Ruokaviraston tiloissa sijaitsevan lounasravintolansa täysin. Tällä kertaa kokeillaan ulosmyyntiä. Käytännön järjestelyt riippuvat kuitenkin viranomaispäätöksistä.
– Meillä on asiakkaita, jotka käyvät päivittäin syömässä. He ovat toivoneet take awayta. Toivon, että tämä hyödyttäisi heitä. Mutta kyllä tämä ruokailijoita karsii, sillä kaikilla ei ole mahdollista mennä työpaikalle syömään lounastaan.
Työntekijöitä on jo lomautettu, sillä alkuvuosi on ollut hiljainen.
– Luulen, että koronapelko on iskenyt ihmisiin eivätkä ihmiset uskalla enää liikkua.

TORNIKAHVILAN Terhi Toivonen kertoo anniskelupuolen sulkeutuvan tämän viikon jälkeen. Lounaskahvilan puolelta annoksia myydään mukaan. Ruoan kotiinkuljetus jatkuu kuten tähänkin asti.
– Lounasasiakkaat ovat päivitelleet, eivätkö enää pääse syömään. Kyllä se heitä hämmentää ja kiukuttaa, sillä he eivät ole kokeneet oloaan turvattomaksi.

MAATALOUSMUSEO SARAN lounas- ja pitoravintolan emäntä Mirka Lundgren ei henkilökohtaisesti meinaa sulattaa ruokaravintoloiden sulkemista.
– Kyllä tämä suoraan sanoen aika kurjalta ja väärältä tuntuu. Onko tartuntoja niinkään ruokaravintoloista lähtenyt? Anniskeluravintolat vielä ymmärrän. Mutta toivotaan, että tästä nyt mennään parempaan suuntaan ja tämä jäisi kolmeen viikkoon.
Museon kattoremontti (LL 2.2.) on näkynyt asiakaskatona jo ennen ravintolasulkua. Mukaan myytävät annokset eivät tulisi kyseeseen, sillä annoksia olisi mennyt todennäköisesti niin vähän, ettei toiminta olisi ollut kannattavaa.
– Keittiön henkilökunta lomautetaan. Toivottavasti pääsemme 29.3. palaamaan töihin, Lundgren toteaa mutta arvelee, että maanantaina alkavia ravintolarajoituksia tullaan vielä jatkamaan.
Samaa arvelee Tornikahvilan Toivonen.
– Onhan se selvä, ettei tämä tule olemaan pelkästään kolme viikkoa. Voi olla, että syömään saa sen jälkeen tulla, mutta anniskelua ei varmasti saa jatkaa sittenkään.

RAVINTOLA-ALALLA toivotaan kustannustuen korvaavan menetetyt tulot.
– Olisihan se tervetullutta, jos nyt saataisiin tuki, joka olisi tasapuolinen kaikille. Suurin osa jäi kustannustuki kakkosen ulkopuolelle. Mutta nyt ollaan vasta siinä vaiheessa, että luvataan korvauksia, mitään tietoa niistä ei vielä ole, Kokkosuo toteaa.
– Korvaukset saisivat ainakin olla paremmat kuin viimevuotiset. Tämä on koko ajan ollut selviytymistaistelua. En usko, että on ketään, jonka taloutta tämä ei olisi häirinnyt, Toivonen suomii.
Lundgreniä hirvittää jo etukäteen työttömyyskassan ruuhka. Toivonsa hän laskee kesään. Viime vuonna kotimaan matkailu toi mukavaa kiirettä myös museon ravintolaan.