KOPIT ”Vain Suomen lippu salkoon”

0
LL Arkisto/TS/Riitta Salmi

Maalaisjärkeä-nimimerkillä oli hyvä koppi! Juurikin näin olemme huomanneet myös toisella kylällä. Sisäilmaongelmattomaan päiväkotiin ei muka mahdu (ennen on mahtunut, miksi ei nyt?) uusia lapsia, ja heidät ohjataan Mellilään tai Hirvikoskelle. Tätä on jatkunut jo vuosia. Näin päiväkoteja ajetaan hiljaisuudessa alas alhaisen lapsilukumäärän vuoksi, ja sen jälkeen koulu suljetaan samoin syin. Olemassa olevia varhaiskasvatuksen lapsilukumääriä ei anneta julki, koska ovat salaisia, ja näitä lukuja on kyllä kysytty. Kuitenkin kouluverkkoa tutkittaessa lapsilukumäärät olivat avoimesti esillä? Yksi syy kuulemma on ettei ole tarpeeksi hoitohenkilökuntaa, silti toisissa päiväkodeissa on ”liikaa” hoitajia. Meillä jo pitkähkön ajomatkan keskustaan omaavilla tulisi tulevaisuudessa vielä pitempi matka kuljettaa lapsia hoitoon. Keskustassa monien palveluiden lähellä asuville on kohtuutonta, jos joutuisivat viemään lapsensa vähän kauemmas hoitoon, miksi se ei ole kohtuutonta meille keskustan ulkopuolella asuville? Ei meidänkään työpaikat ole kaikilla Hirvikoskella tai kaupungilla. Näin meitä kyläläisiä viedään kuin pässiä narussa. Kylät halutaan näivettää ja tunkea lapset isoihin yksiköihin vetoamalla säästöihin, joita ei sitten tullutkaan. Kas kummaa.

Niinijoella huomattua

Hieno päätös kotikaupungiltamme olla ottamatta pride liputusta käyttöön. Olkaamme silti suvaitsevaisia, älkäämme tuomitsevaisia. On monia ryhmiä esimerkiksi eri tavoin vammaisia, jotka eivät pidä itsestään ääntä eivätkä heiluttele lippuja. Heilukoon julkisten rakennusten saloissa vain Suomen lippu.

Ymmärretään toisiamme

Miksi vieläkin jaksetaan jauhaa lukion wanhojen tansseista ja muista lukion juhlista. Lopettakaa jo!

Lähimmän kolmen vuoden aikana eläköityy todella iso määrä kaupungin henkilöstöä. Onko johtoporras kaupungilla varautunut ollenkaan tähän suureen ”know how”:n katoamiseen? Kouluopit kun kerran eivät riitä vanhemman ammattihenkilön kokemukseen ja opetukseen tuleviin työtehtäviin. Vai palkataanko ko. paikoille enää ketään?

Mika

Kaupunki miettii maksuttoman aamupalan tarjoamista kouluissa. Kannatan varsinkin kun kuljetusoppilaat syövät kotonaan aamupalan todella varhain. Hedelmien syöntimahdollisuus esimerkiksi heti aamulla ennen oppitunnin alkua tai ensimmäisellä välitunnilla ei varmastikaan vaadi juuri resursseja.

On hyvä että tupakka-askin hinta kallistuu. Nuoret pilaa keuhkonsa tupakalla ja sit jossain vaiheessa tulee keuhko-ongelmia syöpää ynnä muuta. Sit vingutaan et tupakkayhtiöt on velvollisia korvaamaan. Kukaan ei pakota ketään polttamaan tupakkaa se on jokaisen omakohtainen asia.

Kaikkialla tavoitellaan voimakkaampaa talouskasvua, mikä tarkoittaa enemmän tavaroita ja palveluja, siis enemmän kaikkea. Elämme maailmassa, jossa talouskasvun sanotaan tuovan vaurautta maailmaan, mutta ei huomata sitä, että se myös lisää enenevässä määrin ilmakehän päästöjä. Eikö kukaan huomaa mitään pahaa talouskasvussa siinä, että se on yksi pahimpia esteitä saavuttaa hiilineutraali ilmasto? Talouskasvu, tavaroiden tuoton lisäys ja kulutus aiheuttavat valtavat päästöt, mutta on asia, josta vaietaan.

Taisto Levo