Orisuon kyläläiset tekivät talkoilla uuden laavun ja luontopolun

0
Vesa Saikku, Liisa Mäkelä ja Tarja Kiviniemi kertovat, että uuden laavun myötä suunnitelmissa on järjestää kerran kuussa kyläläisten yhteisiä nyyttikestejä, joissa kahvit tarjoaisi pienviljelijäyhdistys.

LOIMAA Orisuolle on tehty luontopolku, jonka ansiosta uimareiden ei enää tarvitse astella Kakkostietä pitkin Leppijärven rantaan.

Orisuon pienviljelijäyhdistyksen (pvy) talkoolaiset ovat urakoineet myös uuden uutukaisen laavun kerhotuvan pihamaalle, jota on siistitty muun muassa sepelillä.

Luontopolku ja laavu valmistuivat tänä syksynä Jokivarsikumppaneiden Leader-rahoituksen turvin kahtena hankkeena. Yhdistyksen aktiivit Tarja Kiviniemi , Liisa Mäkelä ja Vesa Saikku sanovat, että kaikkiaan talkootunteja tuli yhteensä kasaan yli 500 ja talkoolaisiakin oli mukana reilu 40.

Hakemukset laadittiin viime syksynä, ja lopulliset suunnitelmat tehtiin talven aikana. Kesä ja syksy menivätkin sitten ahkeroiden.

– Työt ajoitettiin pitkälti maataloustöiden lomaan, eikä parhaimpina puintipäivinä tehty mitään. Sitten taas välillä tehtiin pitkää päivää, aktiivikolmikko kertoo.

Vuonna 2023 satavuotisjuhliaan viettävä Orisuon pienviljelijäyhdistys on heräillyt toimintaan hiljaisen kauden jälkeen, kun naiset ovat aktivoituneet. Ensin oli tarkoitus kokoontua kerhotuvalle joka toinen torstai lukemaan ja tekemään käsitöitä.

– Aika pian se meni kuitenkin tulevien tapahtumien suunnitteluun, Kiviniemi ja Mäkelä nauravat.

Nyt työn alla on historiakirja, johon Mäkelä on koonnut jo useamman vuoden ajan valokuvia. Myös tarinoita on kerätty kylän vanhimmilta talteen, ja osa niistä päätyy ehkä tulevaan teokseenkin.

– Tähän ensimmäiseen kirjaan tulee Orisuon asutushistoriaa sekä pvy:n, nuorisoseuran ja rukoushuoneen vaiheita, Mäkelä kertoo ja sanoo, että tavoitteena on koota 200–250-sivuinen julkaisu.