Pitkät toimitusajat eivät enää kiusaa sukuselvityksen tilaajaa

0

LOIMAA, PORI Esimerkiksi perunkirjoitusta ja lainhuutoa varten vaadittavissa sukuselvitysmuotoisen virkatodistuksen saamisessa oli vuosi sitten ( LL 9.12.) pitkät jonot, jotka saattoivat venyä neljään kuukauteen. Syynä tähän oli sukuselvitysten teon siirtyminen seurakunnilta aluerekistereihin.

Kun viime vuoden marraskuun lopussa Porin aluekeskusrekisterissä oli jonossa 1 374 sukuselvitystilausta ja muutaman kuukauden odotusaika, nyt sukuselvityksen saa kahdessa ja puolessa viikossa. Loimaalaisten sukuselvitykset laaditaan Porissa.

– Olemme voineet kaikki huokaista helpotuksesta, koska olemme olleet tämän muutoksen takia aikamoisten paineiden alla, Porin aluekeskusrekisterin johtaja Leena Pekola toteaa.

PEKKOLAN mukaan tilanne alkoi kohentua elokuussa. Tähän vaikutti muun muassa Helsingissä toimivasta keskusrekisteristä ja Kokkolan aluekeskusrekisteristä saatu apu.

– Lisäksi virat, joita hoidettiin väliaikaisesti 50 prosentin työosuudella, täytettiin sadan prosentin työosuudella alkusyksyllä. Uudet työntekijät ovat suorittaneet kirkkohallituksen edellyttämän KirDi-koulutuksen.

Sukuselvityksen osalta kirkkohallitus vaatii, että sen tekijä on käynyt KirDi-koulutuksen.

– Koulutus tarvitaan, jotta työntekijä osaa käyttää Kirjuri-järjestelmää valtakunnallisten virkatodistusten laatimiseen ja ottaa huomioon tietojen käsittelyyn liittyvät ohjeet ja lait. Nyt jokainen työntekijämme on käynyt tämän koulutuksen, joten meillä on enemmän tekijöitä sukuselvitysten laatimiseen. Myös järjestelmää on kehitetty, mutta yhä tiedot digitoiduista kirkonkirjan kuvista joudutaan syöttämään manuaalisesti dataa, josta virkatodistus muodostetaan, Pekola kertoo.

Porin aluekeskusrekisterin johtaja uskoo, että sukuselvityksen saa jatkossa vähintään neljässä tai viidessä viikossa.

– Tilanne näyttää nyt todella lupaavalta. Uskon sen myös näin jatkuvan.