Vanhustenviikolla voimisteltiin ja pohdittiin liikuntaa

0
Kaija Joensuu keräsi ketterästi hernepusseja patjan päällä tasapainoilleissa.

LOIMAA Tuolijumppavälineet ja erilaiset tasapainoiluradat valtasivat liikuntahallin lattian keskiviikkona. Seniorien liikuntapäivän ohjelmassa oli hernepussien noukkimista patjalta, yhdellä jalalla hyppimistä tai askellusta merkityllä radalla, pallottelua ilmapallolla ja monenlaista muuta kuntoa kohottavaa sekä tasapainoa parantavaa tehtävää.

– Aloitan yleensä aamun ihan omalla jumpalla jo sängyssä ja siirryn sitten lattialle, kertoi Kaija Joensuu , joka keräsi nopealla vauhdilla hernepusseja patjan päältä testaten samalla tasapainoaan ja ketteryyttään.

Joensuu kertoi, että lisäksi hän käy pari kertaa viikossa jumpassa, ja hänen tulee käveltyä sen verran, että askeleita kertyy ainakin 10 000 päivässä.

– Kyllä liikkumisesta saa hyvää mieltä, mutta pidän enemmänkin tärkeänä pitää huolta fyysisestä kunnostani. Joskus iskee laiskuus, mutta sitten vain pakotan itseni liikkumaan. Jos en liikkuisi ollenkaan, niin varmaan sitä olisi huonommassa kunnossa, Joensuu pohti.

Pirjo Krekula seisoi tasapainomaton päällä ja heitti palloa seinää vasten. Hän kertoi käyvänsä kerran viikossa joogassa. Lisäksi hän vie joka päivä koiraansa kolme kertaa noin kahdenkymmenen minuutin lenkille.

– Koira on siitä hyvä, että se pakottaa minut ulkoilemaan joka päivä, Krekula kiitteli.

Liikuntapäivään osallistunut Antti Haltia puolestaan kertoi, että hän pyrkii tekemään parisenkymmentä tuolilta ylös nousua päivässä, jotta toimintakyky pysyy yllä.

TASAPAINOA on hyvä pitää yllä ja kehittää, koska se estää kaatumisia.

– Helppoja tasapainoharjoituksia voi tehdä kotona vaikka päivittäin. Yksi helppo harjoitus on sellainen, että pitää kiinni tiskipöydästä ja seisoo yhdellä jalalla. Yhdellä jalalla seisomista on hyvä harjoitella lähellä jotain, mistä saa tukea ihan turvallisuuden takia, fysioterapeutti Maarit Pasila vinkkasi.

Pasila suosittelee tekemään kotona myös alaraajojen lihasvoimaa kehittäviä harjoituksia.

– Kaatuilemisen ehkäisemiseksi ja yleisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi on tärkeää harjoittaa jalkojen lihaksia. Alaraajojen lihasvoimaa voi vahvistaa nousemalla joka päivä kymmenen tai kaksikymmentä kertaa tuolilta ylös. Jos asuu kerrostalossa, niin kannattaa kävellä rappusia hissin käyttämisen sijasta.

Pasilan mielestä senioreille sopivat hyvin myös kuntosaliharjoittelu, hyötyliikunta omakotitalon askareiden parissa ja kaikki itseä kiinnostava liikkuminen.

– Loimaan kaupungilla on paljon ilmaisia jumppia. Kannattaa lähteä mukaan. Jos liikkumista on vaikea aloittaa yksin, kannattaa kysyä kaveria tai naapuria mukaan.

Seniorien liikuntapäivän järjestivät Loimaan kaupungin liikuntapalvelut, sosiaali- ja terveyspalvelut, Loimaan seurakunta sekä vertaisohjaajat ja vapaaehtoiset.