PÄÄKIRJOITUS Ruudun suojissa

0
Kuvituskuva. LL Arkisto/TS/Kuvaaja: Mikael Rydenfelt

Voi puhua ihan kaikesta, ja puhutaankin, sanoo moni Loimaan Lehden ystävägallupin vastaajaksi osunut ystävän määritelmäksi (s. 6).

Entäs jos ei ole ystävää? Mistä sellaisen löytää? Kertokaa, mielellämme jaamme vinkkejä yksinäisiksi itsensä kokeville ja ihmisille, jotka mielellään ryhtyisivät jollekin ystäväksi.

Miten löytää ystävän niin, että ei tarvitse tunnustautua yksinäiseksi? Sekin kun voi olla jollekin iso kynnys.

Välillä tulee mieleen, että entäs jos olemmekin jo matkalla siihen, että toisten ihmisten kanssa kasvokkain toimiminen alkaa olla niin työlästä, että vetäydymme kommunikoimaan toisten kanssa vain laitteiden välityksellä… Sitä pohti myös Turun Sanomien (12.2.) Näkökulma-kirjoittaja, joka arveli, että kynnys avata suunsa kasvotusten ihmisten kanssa voi kasvaa aiempaa korkeammaksi, kun voimme toimia laitteiden suojista.

Kasvokkain viestiessä voi joutua vastaamaan nopeasti, tekstarien ja sosiaalisen median vastauksia voi viivästyttää ja harkita pidempään (vaikka ei aina siltä netti- ja some-keskustelujen perusteella näytä). Epämiellyttäviä tunteitakaan ei tarvitse toisilla tai itsellä välttämättä kohdata, jos viestii vain laitteiden ruutujen kautta.

Ruutu ei ole yksinomaan hyvä tai paha. Sen kautta voi joutua hirvittävän kiusaamisen kohteeksi tai se voi olla kiusaamisesta kärsivälle nuorelle esimerkiksi ainoa väylä, jonka kautta olla yhteydessä toisiin ihmisiin.