Väestötutkimusryhmä testasi yli sata henkeä Loimaan seudulta

0
Oripääläisen Veikko Markulan keuhkojen tilavuutta ja ilman virtausta keuhkoputkissa mitattiin spirometrialaitteella. Thl:n Turun tiimin jäsen, laboratorionhoitaja Kirsi Hakanen sanoi Markulan puhallustulosten olevan hyvät. Kuva: Sari Holappa

LOIMAAN SEUTU Terveyden ja hyvinvoinninlaitos Thl on kutsunut satunnaisotannalla reilu 10 000 suomalaista ympäri maata osallistumaan kattavaan terveystarkastukseen, jotka tehdään talven ja kevään aikana. Loimaan seudulta kutsun sai yli sata asukasta. Terveystarkastukset ovat osa Thl:n laajaa Terve Suomi –väestötutkimusta, joka alkoi viime syksynä kyselyosuudella. Se lähetettiin 66 000 kansalaiselle.

Viikon ajan Loimaalla kestäneet tarkastukset sujuivat Terve Suomi Turun tiimin vastaavan hoitajan Soile Mäkelän mukaan hyvin. Osallistumisprosenttia hän ei osaa vielä sanoa, mutta esimerkiksi aiemmin Turussa tehtyihin tarkastuksiin saapui yli 50 prosenttia kutsutuista ja Naantalissa päälle 60.

Yleisesti ottaen terveystarkastukseen on tullut hänen mukaansa enemmän vanhempaa kuin nuorempaa väestöä. Mäkelä epäilee, etteivät nuoret pidä tarkastusta niin tärkeänä, koska he kokevat itsensä terveiksi. Terveyteen liittyvät asiat kiinnostavat myös enemmän naisia kuin miehiä.
– Toisaalta miehiä on houkutellut paikalle testosteronin mittaaminen. Se kiinnostaa sekä vanhempaa että nuorempaa miespolvea.

YKSI tarkastukseen osallistuneista on kolmisen vuotta sitten kuorma-autonkuljettajan hommista eläkkeelle jäänyt, oripääläinen Veikko Markula, 68. Vaikka hän ei ole suuremmin huolestunut omasta terveydestään, hän kertoo äidinpuolen suvussa olevan eturauhassyöpää. Kutsun saatuaan hän sanookin ajatelleensa, että kun tilaisuus tuli, siihen kannatti tarttua. Elintapojaan hän kuvailee varsin terveellisiksi.
– Olen ollut aina margariinilinjalla ja kasviksiakin koitan syödä aika paljon, hän naurahtaa ja sanoo, ettei kolesterolista ole tarvinnut ikinä kärsiä.

Myös liikuntaa tulee harrastettua säännöllisesti. Lajeikseen hän kertoo frisbeegolfin sekä lentopallon.
– Käyn myös salilla pari kertaa viikossa ja välillä vähän jumppaankin.

TUTKIMUSKÄYNNILLÄ Veikko Markula tarkastettiin varsin perusteellisesti. Häneltä mitattiin muun muassa verenpaine, otettiin kahdeksan putkiloa verta, tehtiin keuhkojen puhalluskoe, tutkittiin näkö ja kuulo sekä teetätettiin fyysiseen kuntoon liittyviä tehtäviä. Kun kaikki tieto on saatu kerättyä ja analyysit tehtyä, Markula saa omat tuloksensa itselleen.
– Yksittäiselle tutkittavalle kyse on ainutlaatuisesta tilaisuudesta saada hyvin kattavaa ja maksutonta terveystietoa itsestään, Terve Suomi –tutkimuksen vastaava lääkäri Lara Lehtoranta sanoo.

Kansallisesti väestötietojen avulla voidaan puolestaan vähentää keskeisistä kansansairauksista johtuvia ennenaikaisia kuolemia ja toimintakyvyn rajoituksia. Tulosten avulla pystytään kehittämään myös terveyspalveluja niin, että ne vastaavat asukkaiden tarpeisiin mahdollisimman hyvin.
– Se on erityisen tärkeä tieto nyt, kun uudet hyvinvointialueet ovat juuri aloittaneet. Näin tiedämme, millaisia palveluita tarvitsemme tulevaisuudessa sekä miten ja minne niitä tulee kehittää, Terve Suomen vastaava tutkija Annamari Lundqvist painottaa.

Merkittävää on saada tietää hänen mukaansa myös, miten Suomi voi koronan jälkeen. Pandemian tiedetään vaikuttaneen paljon hyvinvointiin ja elintapoihin, kun esimerkiksi työmatkaliikunta ja työpaikkaruokailu jäivät arjesta pois. Nuorilla taas mielenterveysongelmat lisääntyivät sosiaalisten kanssakäymisten vähentyessä.
– Nyt tutkimme, onko tilanne palautunut ennalleen. Emme tiedä sitä vielä.

Ensimmäiset tutkimustulokset julkistetaan kesäkuun alussa.