Tarinoita koneiden takaa

0
Museojohtaja Lauri Viinikkala ja projektityöntekijä Petra Nikula olivat erittäin tyytyväisiä On se kone! -näyttelyn onnistumisesta. He uskovat näyttelyn kasvattavan Saran kävijämäärää jonkin verran.

LOIMAA Maatalousmuseo Sarassa avautui viikonloppuna uusi pysyvä On se kone! -näyttely. Museonjohtaja Lauri Viinikkalan mukaan ainakin seuraavat kymmenen vuotta esillä oleva näyttely on suuri petraus museon aikaisempaan ja nyt konenäyttely on tuotu museon muiden pysyvien näyttelyiden tasolle.

– Se, mikä tässä näyttelyssä on erilaista kuin aikaisemmassa konenäyttelyssä on se, että tässä keskitytään nimenomaan koneistumisen tarinoihin. Eli mitä maatalouden koneellistuminen tarkoitti yksittäiselle ihmiselle ja koko yhteiskunnalle, Viinikkala kertoo.

Edellinen, vuonna 2007 avattu konenäyttely keskittyi enemmän yksittäisten koneiden esittelyyn, kun nyt kerrotaan koneiden vuorovaikutuksesta yhteiskunnan kanssa. Viinikkala kertoo itse pitävänsä suuresti koneiden vierelle tehdyistä kuvaseinistä ja multimediakokonaisuuksista, jotka näyttävät koneiden historiaa aidossa ympäristössä.

– Niistä saa paljon kontekstitietoa siitä, mihin koneiden lisääntyminen varsinkin toisen maailmansodan jälkeen perustuu. Pääpaino on kuitenkin itse koneilla ja niiden tarinoilla, eli aika hillitysti on käytetty multimediaa.

Näyttelyn suunnittelu ja rakentuminen on vaatinut vuosien työn. Ensin valittiin tarinat, jotka haluttiin kertoa. Tarinoiden valikoiduttua ajatuksia verrattiin museon omiin koneisiin, esineisiin sekä valokuviin, joiden avulla tarinat oli mahdollista kertoa. Myös rahoituksen järjestäminen ja asettelun suunnittelu otti aikansa, mutta se myös kannatti.

– Lopputulokseen olen todella tyytyväinen. Todella hieno näyttely ollaan saatu aikaiseksi ja voidaan olla todella ylpeitä tästä.

Projektityöntekijä Petra Nikula kertoi viimeisten viikkojen olleen erittäin kiireisiä, kun viimeisiä palikoita aseteltiin paikoilleen ja joitain kohtia näyttelystä hiottiin moneen kertaan. Lopputulokseen hän on Viinikkalan tavoin erittäin tyytyväinen.

– Koko porukka painoi pitkiä päiviä ja kyllä se kannatti. Mitään vuositavoitetta ei olla asetettu, mutta toivottavasti kokonaiskävijämäärä hieman nousee uuden näyttelyn siivittämänä, Nikula toivoi.

Näyttelyn kävi avaamassa tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala (kok.) Ministerin aikataulu oli perjantaina hienosäädetty lähes minuutintarkaksi, joten tarkempi tutustuminen itse näyttelyyn saa odottaa seuraavalle reissulle.

– Siinä mielessä Sarka ainutlaatuinen museo, että täällä tuodaan laajasti esille maaseudun ja maatalouden historiaa. Nyt avautuva näyttely nimenomaan kuvastaa juuri sitä maatalouden muutosta, joka on tärkeä osa Suomen historiaa, Multala sanoi.

Uusi konenäyttely on Viinikkalan mukaan rahoitettu yhteistyökumppanien avulla. Hän kertoo sponsoreita löytyvän hyvin aina silloin, kun syntyy jotain uutta. Päivittäistoiminta sen sijaan nojaa vahvasti valtionosuuksien varaan. Kuluvalla hallituskaudella kulttuurituet eivät säästy leikkauksilta, ja tulevaisuus huolestuttaa museonjohtajaa.

– Todella suurella huolestuneisuudella tätä kehityskulkua seuraa. Käytännössä juoksevat kulut ovat kiinteistöjen ylläpitoa ja henkilökunnan palkkoja. Jos niistä pitää leikata, niin vaihtoehdot ovat aika vähissä.

Viinikkalan mukaan Sarka pärjää tällä hetkellä niukin naukin pienillä tappioilla. Ministeri Multala ei pysty vielä tässä vaiheessa sanomaan, miten paljon tulevat leikkaukset kohdistuvat suomalaisiin museoihin, mutta pitää valtionosuusjärjestelmää toimivana kokonaisuutena.

– Muutoksia siihenkin toki vuosien varrella on tehty ja varmaan joskus myöhemminkin pitää tehdä, mutta en näe mitään syytä miksi juuri Sarka-museo olisi jossakin riskissä, Multala kommentoi.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän