Pitsistä saa vaikka mitä

0

LOIMAA Vähän uutta pitsiä ja vähän vanhaa pitsiä oli ripustettu Loimaan ammatti- ja aikuisopiston käsi- ja taideteollisuusalan yksikön pihalle, puihin ja seinille. Vanhat pitsit olivat saaneet tekstiili-, vaatetus- ja sisustusartesaaniopiskelijoiden käsissä uudet kasvot eri muodoissaan. Vanhoista pitseistä oli syntynyt muun muassa lampunvarjostimia, taideteoksia, nukkeja ja vaatteita. Entiset pitsipöytäliinat olivat löytäneet uuden käyttötarkoituksensa esimerkiksi mustaksi värjättynä pitsimekkona tai pitsisenä käsilaukkuna. Viime viikolla vietetyllä Taidon ja käsityön viikolla tuotiin esille pitsin maailmaa ja kuvioita sekä tekniikoita vuoden 2015 teeman mukaisesti.

Niilo Haranto oli valmistanyt yhdessä Maria Karjalaisen kanssa nukkeja, joissa yhdistyivät pitsit ja vanhat sananlaskut. " Huh pitsiä, sanoi jänis pakkasella", sanoi Harannon valmistama jänisnukke. Kuva: Marianne Rovio
Niilo Haranto oli valmistanyt yhdessä Maria Karjalaisen kanssa nukkeja, joissa yhdistyivät pitsit ja vanhat sananlaskut. ” Huh pitsiä, sanoi jänis pakkasella”, sanoi Harannon valmistama jänisnukke. Kuva: Marianne Rovio

– Ideana tässä on, että pitsi taipuu kaikkeen. Vanhaa pitsiä voi uusiokäyttää monella tavalla. Esimerkiksi Nanna Perttunen sai idean valmistaa vanhasta pitsipöytäliinasta mustaksi värjätyn pitsimekon. Henna Mäkilä puolestaan valmisti kattilan kannesta ja vanhasta pitsiliinasta lampun varjostimen, tekstiiliartesaaniopiskelija Tanja Hyvämäki kertoi.

Marianne Rovio

Lue lisää 23.4.2015 lehdestä