Merkittävä osa Robotmationin asiakkaista toimii elintarvike- ja logistisilla toimialoilla. Automaatioasentaja Ville Satola on työskennellyt kuutisen vuotta Robotmationilla.

LOIMAA Automaatiotekniikan alalla toimiva Robotmation aloitti tuotantonsa Loimaalla Ysitien varressa viime keväänä.

Vielä kuluvan vuoden aikana yritys laajentaa tuotantoaan vuokraamalla käyttöönsä Markku Helanderin hiljattain rakentaman teollisuushallin Ysitien eteläisen ylikulkusillan läheisyydestä. 15 vuoden mittainen vuokrasopimus allekirjoitettiin viime viikolla.

Vuokrahalli sijaitsee muutaman kymmenen metrin päässä yhtiön nykyisistä omista tuotantotiloista ja pääkonttorista. Laajennuksen myötä Robotmationin toimitilat hieman yli kaksinkertaistuvat, ja kokonaisuudessaan yhtiöllä on tilaa noin 2 800 neliötä Ysitien varressa.

– Nykyiset tilat jäivät pieniksi nopeammin kuin ajateltiin, toimitusjohtaja Rami Leijón perustelee ja huomauttaa, että yhtiöllä oli alun perinkin tarve noin 3 000 neliön toimitiloille.

Hän tavoittelee, että uuteen toimitilaan päästään muuttamaan marraskuun aikana. Tiloihin tulee kokoonpanoa ja testausta.

– Siellä kootaan esimerkiksi isoja 40-metrisiä tuotantolinjoja, jotka eivät mahdu nykyiseen halliin.

Noin 22 vuotta toiminut Robotmation muutti viime keväänä Loimaalle Köyliöstä. Satakuntaan Euraan ja Köyliöön yhtiölle jäävät enää toimistot.

– Hallittavuuden kannalta on parempi, kun kaikki toiminnot ovat tässä, Leijón perustelee.

Hän muistuttaa, että Robotmationilla on Loimaalla mahdollisuus lisälaajennuksellekin tulevaisuutta silmälläpitäen, sillä yhtiö on varannut tontin nykyisen toimipaikan ja vuokrahallin välistä.

Robotmationissa valmistetuilla tuotteilla ja kokonaisuuksilla luodaan kilpailukykyä muille yrityksille. Yrityksessä rakennetaan tuotantolinjoja, joissa käytetään muiden kaupallisten toimijoiden valmistamia robottikäsivarsia (LL 15.4.).

Leijón harmittelee jo pidemmän aikaa vallinnutta komponenttipulaa, joka vaikuttaa niin Robotmationin kuin alihankkijoiden tuotantoon. Raaka-aineiden toimitusajat voivat venyä pitkiksi ja esimerkiksi sellaista tavaraa, jota on normaalisti ollut varastossa, voidaan joutua odottamaan viikkokaupalla.

Markkinoilla Leijón aistii pientä varovaisuutta, joka ilmenee esimerkiksi siinä, että kauppoja hierotaan pitkään, keskimäärin kolmesta kuukaudesta puoleen vuoteen. Toisaalta tämä on ymmärrettävää, sillä Robotmationin toimittamat tilaukset ovat isoja kokonaisuuksia, joita ei osteta hetken mielijohteesta.

Elokuussa päättyneeseen tilikauteen Robotmationilla voidaan olla tyytyväisiä. Yhtiö onnistui kasvattamaan liikevaihtoaan ja teki voitollisen tuloksen huolimatta siitä, että muutto Köyliöstä Loimaalle aiheutti omat kustannuksensa sekä katkaisi hetkellisesti tuotannon ja vaikutti tuotannon rytmiin kokonaisuudessaan parin kuukauden verran.

 

Robotmation oy

Valmistaa koneita, laitteistoja ja tuotantolinjoja kappaletavaraa käsittelevän teollisuuden sekä logististen palvelutuottajien tarpeisiin.

Työllistää yhteensä 22 henkilöä, joista 20 työskentelee Loimaalla.

Liikevaihto oli 2,9 miljoonaa euroa elokuussa päättyneellä tilikaudella. Liikevaihto kasvoi noin 600 000 eurolla edellisestä kaudesta.

Vienti ulkomaille muodostaa neljänneksen liikevaihdosta. Merkittävänä vientimaana on Viro.