PÄÄKIRJOITUS Arvaatko prosentin?

0
LL Arkisto

Rajoituksia, ei rajoituksia, kiinni, auki -tanssia koronaviruksen kanssa on kiihtyvästi irvailtu jälleen viime päivinä. Kannattaa muistaa, että tämä epämääräiseltä ja päättämättömältä vaikuttava vekslailu ennemminkin pitää huolta meidän kaikkien oikeuksista kuin polkee niitä.

Onneksi Suomessa päätökset alistetaan arvioinnille ja useat tahot kommentoivat niitä. Onneksi saamme tietoa siitä, millaisin perustein mikäkin asiantuntijataho suosittaa mitäkin toimintatapaa.

Joskus päätökset pyörretään, kuten kävi esimerkiksi kuntosalien aukiolon kanssa juuri eilen ( Yle 10.1.).

Ongelmallisempaa olisi, jos kaikki mitä vallanpitäjät sanovat, olisi tasan viimeinen sana, jota ei voisi tai saisikaan arvioida tai jos faktojen pitäisi sopia mielipiteisiin.

Se vasta oikeuksiamme polkisi. Samoin kuin se, jos kulkutaudin levitessä ei rajoitettaisi ketään eikä mitään.

Loimaan terveydenhuolto on saanut tälle viikolle ensimmäistä kertaa niin paljon rokotteita, että se voi rokottaa ihmisiä pandemiasuunnitelmansa mukaan ( LL 11.1.)). Aiemmin rokotukset ovat edenneet sen mukaan, miten paljon rokotteita on saatu sairaanhoitopiiristä, joka jakaa niitä viikoittain väestömäärien perusteella.

Seudun ihmiset ovat käyttäneet oikeuttaan saada rokotus jo nytkin hyvin, mutta mihin lukemiin rokotusprosentti tämän viikon jälkeen kipuaakaan – arvaatko?