Työpajassa sukellettiin elokuvanteon pyörteisiin

0
Arttu Haglund esitteli kohtauksessa näytelleille Serafiia Rautulle, Milena Jerzakille ja Eeme Varjamolle miltä touhu näyttää ruudulla.

Loimaa/Heimolinna Loimaan kulttuuripalvelut järjesti nuorisopalvelujen avustuksella lapsille ja nuorille elokuvatyöpajan Heimolinnassa alkuviikolla. Kaksipäiväisen  työpajan suosio yllätti järjestäjät, ja paikalle tulikin 23 9–14-vuotiasta osallistujaa.

– Aluksi oli hieman hankaluuksia saada tähän ilmoittautumisia. Viime viikon maanantaina ilmoittautuneita oli vain yksi, ja sitten se räjähtikin yhtäkkiä käsiin. Ja hyvä niin, kulttuurituottaja Manu Mäkinen kertoi.

Mediakasvattaja Panu Tuomikko kehui Loimaan työpajaan osallistuneita nuoria kilteiksi, kuuliaisiksi ja idearikkaiksi.

Työpaja oli osa opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Mikko Kodisoja -säätiön rahoittamaa Kaikki kuvaa -hanketta, jonka tiimoilta järjestettävä kilpailu on Suomen suurin elokuvakilpailu lapsille ja nuorille.

Työpajoja järjestetään seitsemällä paikkakunnalla ja niillä kuvataan elokuvat ammattilaisten opastuksella. Työpajoissa luoduille elokuville on oma sarjansa ja kilpailussa on myös avoin sarja, johon kaikki voivat osallistua. Kilpailuaika alkaa helmikuun alussa ja päättyy huhtikuussa. Työpajoissa tehdyt lyhytelokuvat julkaistaan maalis-huhtikuun vaihteessa ja avoimen sarjan elokuvat huhtikuun puolivälissä.

– Yleensä jos ollaan Panu Tuomikon kanssa kahdestaan, niin 15–16 osallistujaa on ihannemäärä, mutta hyvin on homma nytkin toiminut. Nuoret on jaettu kahteen ryhmään ja molemmat ryhmät tekevät omat lyhytelokuvansa, Kaikki kuvaa -hankkeen tuottaja Arttu Haglund selvensi.

Kaikki kuvaa -hankkeen tuottaja Arttu Haglund ja mediakasvattaja Panu Tuomikko kertoo lasten ja nuorten olevan taiteellisessa päävastuussa elokuvien suhteen, mutta tiukoissa paikoissa he tekevät viimeiset päätökset.

Työpajan ensimmäisenä päivänä luotiin elokuvalle raakakäsikirjoitus ja päivän jälkimmäisellä puolikkaalla aloitettiin kuvaukset. Toisena päivänä kuvaukset hoidettiin loppuun ja tehtiin jälkitöitä niin pitkälle, että elokuva saatiin katsottua työpajalaisten kesken lähes valmiissa muodossaan.

– Me tehdään viimeiset päätökset ja ohjataan kuviot, mutta niin pitkälle mennään lasten ehdoilla ja heidän ideoidensa mukaan, kuin suinkin mahdollista. Lapset ovat taiteellisessa päävastuussa jälkitöissä, mutta aika ei riitä esimerkiksi editointiopetukseen, Haglund ja mediakasvattaja Panu Tuomikko kertoivat.

Työpajaelokuvien sarja on mukana toista kertaa, mutta vastaavia työpajoja kaksikko kertoo vetäneensä tilausten mukaan yli kymmenen vuoden ajan.

Osassa kohtauksista näytteli koko ryhmä, jolloin askelmerkkejä sai välillä haeskella hetken aikaa.

Kaksikko kuvailee Loimaan osallistujien olleen ystävällisiä, kilttejä ja kuuliaisia. Ja ideoitahan nuorisolla tunnetusti riittää.

– Esiintymisinto ollut valtavaa. Näyttelijöistä oli ihan runsaudenpulaa ja piti ihan arpoa useat roolivalinnat. Näin ei ole kaikissa paikoissa, vaan usein pitää vääntää ja tapella siitä, että kuka suostuu menemään kameran eteen. Täällä ei ollut todellakaan niin.

Kameran eteen oli Loimaalla tunkua. Ueisiin rooleihin valittiin henkilöt arvalla.

Serafiia Rautu, Milena Jerzak, Kiira Kokkonen ja Janette Mäntylä kertoivat, että heidän ryhmässään kaikki ideat sopivat kaikille ja kaikki osallistuivat ideointiin. Nelikko osallistui näyttelemiseen Haglundin vetämässä ryhmässä, ja vaikka lopputulos vähän jännittikin, niin he luottivat sen olevan puhdasta timanttia.

– Me kaikki harrastetaan teatteria, niin näytteleminen kiinnosti. Kuvaaminen ei oikein kiinnosta. Siellä pitää olla ihan hiljaa eikä saa liikkua tai nauraa, vaikka naurattaisi, näyttelijät tuumailivat.

Kiira Kokkonen, Serafiia Rautu, Milena Jerzak ja Janette Mäntylä kertoivat yllättyneensä lyhytelokuvan valmistumisen vaatimaan työmäärään.